fbpx

Verifică promoțiile noastre:

STRATIFICAT

PĂDUREA ÎNCUIATĂ ÎNTR-O STICLĂ

Tot mai des căutăm plante care să nu fie doar un obiect de decor în locuințele noastre, ci și un gadget cu design original. În multe cataloage, materiale sau expoziții puteți vedea instalații verzi. Într-o pădure închisă într-o sticlă totul arată și se petrece la fel ca într-o pădure naturală. Diferă doar scala.

Transpunerea unei bucăți de pădure într-un recipient de sticlă, vas, borcan, nu este nimic complicat. Avem nevoie doar de multă creativitate, puțină îndemânare și răbdare. Mini-grădinile ferecate imită perfect condițiile din pădurile tropicale umede și umbroase. În sticla închisă cu dop de plută se va genera un echilibru ecologic, iar un astfel de mini-ecosistem închis nu necesită vreo intervenție din afară – plantele au tot ceea ce necesită pentru viață – oxigen, dioxid de carbon, sol cu substanțe nutritive, umiditate și acces la lumina solară.

CUM SE FACE?

Avem nevoie de un recipient corespunzător. Poate fi un borcan, o vază, o bilă de sticlă, o damigeană pentru vin. Plantele sunt mult mai greu de introdus într-o sticlă cu gâtul îngust, de aceea este bine să luați în vedere acest aspect atunci când vă alegeți recipientul. Pe fundul recipientului punem un strat de drenaj, care este foarte important, deoarece fără o scurgere, apa se va aduna pe fundul vasului. Stratul de pietriș trebuie să măsoare între 2 și 5 cm (deasupra pietrișului pune niște cărbune fărâmițat – este disponibil în orice farmacie). Apoi punem solul pregătit corespunzător. Trebuie să fie permeabil, adaptat plantelor care vor fi cultivate pe acesta. Acest strat poate varia ca și grosime, cele mai bune rezultate fiind obținute atunci când suprafața nu este uniformă și creează un micro-peisaj cu mici ridicături. După formarea solului este timpul să adăugăm elementele de „peisaj”, cum ar fi niște pietre interesante, fragmente de rădăcini și crengi sau scoici. Să ținem minte că acestea vor crea împreună stilul „grădinii” noastre, așa că trebuie să le alegem cu moderație.

Momentul alegerii plăntuțelor – având în vedere condițiile foarte favorabile plantele se vor dezvolta excelent în acel mediu, de aceea este bine să sădim plante cu creștere lentă și să le alegem în așa fel încât să nu se sufoce reciproc. Plantele sădite în același vas ar trebui sa aibă necesități asemănătoare.


Pentru a crea pădurea noastră de casă, putem folosi în recipientele din sticlă mușchi sau ferigi mici (Pteris cretica – Feriga scoarță, Adiantum – Părul fetei), care se simt bine în astfel de condiții. Printre plantele care se pretează unei astfel de grădini se numără: cryptanthus, fittonia, gasteria, haworthia, maranta, episcia, spathiphyllum sau selaginella. Se vor simți la fel de bune și plantele insectivore ca roua-cerului sau dionaea muscipula. Importantă este și alegerea locului de expunere a naturii create, pereții vasului funcționând ca și o seră, astfel că, lăsat în plin soare se va încălzi puternic, de aceea este bine să alegem un loc ușor umbrit. Dacă avem o grădină creată într-o damigeană pentru fermentarea vinului, putem pune un dop de plută, însă atunci când pe pereții vasului se vor forma picături de apă trebuie sa o deschidem pentru a se aerisi.

Iar acum a sosit timpul să îți bucuri privirea ?

autor: Barlinek Institute of Design

photos: Pinterest

Faceți cunoștință cu parchetul Barlinek