fbpx

Verifică promoțiile noastre:

STRATIFICAT

Sistemul de răcire prin pardoseală – instrucțiuni de instalare și utilizare pentru parchet stratificat din lemn.

Sistemele de încălzire cu apă prin pardoseală pot fi folosite pentru răcirea încăperilor în zilele caniculare de vară. Combinația sistemului de încălzire prin pardoseală și  a celui de răcire ar trebui să fie prevăzută deja la etapa de proiectare a clădirii. Sistemul de răcire prin pardoseală este un sistem în care structura pardoselii absoarbe căldură din încăpere,scăzându-i astfel temperatura. Agentul de răcire este apa rece adusă în țevile îngropate în șapă. Această soluție oferă posibilitatea de a obține o temperatură confortabilă în încăpere fără a utiliza o instalație de aer condiționat tradițională. În încăperi cu lumina soarelui intensă, sistemul de răcire prin pardoseală își va îndeplini sarcina foarte bine preluând căldura din aer prin intermediul pardoselii răcite. Acest lucru este în concordanță cu principiul termodinamic al fluxului termic de la mediul mai cald  spre mediul mai rece.

Sfaturi pentru instalatori și utilizatori – respectarea acestora asigură onorarea garanției acordate de Barlinek.

  • Este foarte important ca răcirea prin pardoseală să fie prevăzută cu sisteme de control adecvate care să protejeze suprafața podelei împotriva condensării vaporilor de apă pe ea. Pentru a preveni acest lucru, temperatura apei reci în țevi nu trebuie să scadă sub o anumită valoare. În fiecare încăpere cu sistem de răcire prin pardoseală trebuie instalat un senzor care va calcula raportul între umiditatea relativă a aerului și temperatura de la suprafața parchetului și va tăia debitul de apă rece înainte de a ajunge la așa numitul punctul de rouă, adică condensarea vaporilor de apă pe suprafața parchetului. Lipsa unei astfel de protecții poate duce la formarea condensului în aer, apa va ajunge apoi pe pardoseală producând o umezire necontrolată a lemnului, ceea ce duce la deteriorarea pardoselii din lemn cum ar fi: deformarea, decolorarea, apariția rosturilor între plăcile de parchet.
  • Termostatul din încăpere nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 23°C. Pe lângă asta, diferența de temperatură dintre termostat și temperatura din încăpere nu trebuie să fie mai mare de 5°C. Exemplu: temperatura camerei este de 30°C, temperatura setată pe termostat min. 25°C.
  • Sistemul de răcire prin pardoseală trebuie protejat împotriva unei scăderi a temperaturii apei în instalație sub 18°C.
  • Rezistența termică maximă a pardoselii montate nu poate fi mai mare de R≤0,15m2K/W. Dacă pardoseala stratificată din lemn este instalată în sistemul flotant rezistența termică a materialului de bază nu poate să fie mai mare de 0,05m2K/W Pentru a obține valoarea minimă a rezistenței termice, Barlinek recomandă un sistem de montare a pardoselilor prin lipire.
  • Sistemul de răcire prin pardoseală trebuie oprit cu 24 de ore înainte de montajul pardoselii. După montajul pardoselii, sistemul de răcire prin pardoseală poate fi repornit după 24 de ore.
  • Umiditatea șapei de ciment trebuie să fie max. 1,8% , iar celei de anhidrid max. 0,3%. Măsurătorile trebuie efectuate cu ajutorul metodei cu carbid CM.
  • Alți parametri de montaj și utilizare sunt în conformitate cu instrucțiunile de montaj și condițiile de utilizare ale pardoselilor stratificate din lemn. Mai multe informații găsiți pe site-ul nostrum : https://www.barlinek.ro
  • Decizia de utilizare a sistemului de răcire prin pardoseală necesită îndeplinirea unui bilanț termic ce trebuie pregătit în cursul etapei de proiectare. Omiterea acestei etape poate duce la alegerea greșită a echipamentelor și la funcționarea ineficientă a întregului sistem de răcire.