fbpx

Verifică promoțiile noastre:

STRATIFICAT

PARCHET BARLINEK – PENTRU ÎNCĂLZIRE PRIN PARDOSEALĂ

Lamela Barlinek, datorită construcției sale stratificate, conduce excelent căldura și de aceea poate fi utilizată cu succes pentru încălzirea prin pardoseală – atât pentru cea electrică cât și cu apă. Acesta este un produs sigur pentru ani de zile.

Încălzirea cu apă sau electrică prin pardoseală este un sistem utilizat foarte frecvent în locuinţele noastre. Cele mai mari avantaje ale încălzirii prin pardoseală sunt:

Distribuția avantajoasă a temperaturii în încăperi – este mai cald la picioare și mai rece la cap. Datorită acestui fapt, într-o cameră cu încălzire prin pardoseală poate fi cu aproximativ 2°C mai rece decât într-o camere cu calorifere tradiţionale, iar noi nu vom simți diferența.

Încălzirea este invizibilă – caloriferele nu ocupă spaţiu pe pereţi, încălzirea prin pardoseală oferă o libertate mult mai mare de amenajare a interioarelor.

Căldura este distribuită uniform în întreaga încăpere – nu doar în locul de instalare a caloriferului. Încălzirea prin pardoseală la temperatură joasă permite conectarea acestui circuit la pompa de căldură. Acest lucru ne permite să obţinem economii semnificative la încălzire.

Încălzirea la temperatură joasă – înseamnă că suprafeţele de încălzire sunt calde, dar temperatura nu depăşeşte temperatura pielii umane și este aproape de temperatura aerului

Acest tip de încălzire datorită avantajelor sale este ales din ce în ce mai des în locul caloriferelor tradiționale. – Mişcarea aerului în încăpere nu provoacă vârtejuri și astfel, praful nu se ridică ca în cazul sistemului de încălzire tradiţională. Acest lucru înseamnă că, persoanele care suferă de alergii sunt, de asemenea, susţinători ai acestei soluţii.

În cazul lemnului utilizat pe încălzirea prin pardoseală există incertitudini în ceea ce priveşte uscarea sa sub influenţa schimbărilor de temperatură și umiditate. Nu uitați însă, că modificările lemnului pot fi limitate. O soluție este podeaua de lemn în trei straturi cu blocare de tip „clic“ fără adeziv, a cărui structură în cruce reduce în mod eficient activitatea lemnului ceea ce face ca lamela să fie foarte sigură, spre deosebire de podeaua din lemn masiv, care nu are o astfel de structură. O altă incertitudine este cauzată de faptul că lemnul este un izolator dar, rețineți că aceasta nu este de 100%, fiecare placă de lemn are conductivitatea sa termică. Exemplul unei astfel de pardoseli este lamela Barlinek, al cărei lacăt „Barclick” reacţionează flexibil la modificările de umiditate și temperatură. Datorită acestui fapt, pardoselile Barlinek în trei straturi pot fi montate pe o încălzire prin pardoseală cu apă sau electrică.

Parametrii tehnici ai lamelei Barlinek*:

  • Grosime: 14 mm
  • Rezistenţă termică: 0,1 m2 K/W
  • Conductivitate termică: 0,14 W/mK

 

Montajul pe un sistem de încălzire prin pardoseală cu apă:

În timpul montajului lamelei stratificate pe un sistem de încălzire prin pardoseală cu apă trebuie efectuată aşa numita încălzire a șapei. Acest proces constă într-o încălzire ciclică a podelii cu scopul de eliminare a umidității reziduale a șapei și presiunilor periculoase a substratului.

Mai jos ciclul (procesul-verbal*) de încălzire a șapei:

PROCESUL-VERBAL DE ÎNCĂLZIRE A ȘAPEI CU ÎNCĂLZIRE PRIN PARDOSEALĂ COMPLETAT DE INVESTITOR (INSPECTOR/SUPERVIZOR DE CONSTRUCȚIE) – se referă la o singură încăpere: (de ex. living, bucătărie, altele…)

 

Montajul cu adeziv la sistemul de încălzire prin pardoseală cu apă

În cazul pardoselii lipite cu adeziv, trebuie de avut grijă ca adezivul utilizat să-și păstreze proprietăţile și flexibilitatea chiar și la variaţii mari de temperatură. Producătorii acestor adezivi afişează pictograme și informaţii speciale pe ambalaj care indică dacă aceştia sunt adecvaţi pentru instalarea pe încălzire prin pardoseală. Barlinek recomandă ca orice lucrări de lipire a pardoselii să fie efectuate de către o firmă specializată de instalare a parchetului.

Important!

Suprafaţa plană a substratului măsurată cu o fâșie de doi metri plasată în orice punct al suprafeţei nu trebuie să indice o diferenţă mai mare a substratului față de planul orizontal de 3 mm/2m lungime.

Montajul plutitor pe sistemul de încălzire prin pardoseală cu apă

În cazul montajului plutitor trebuie utilizat un substrat cu cel mai mic coeficient de pierdere de căldură. Standardul recomandă utilizarea unui substrat cu un coeficient de pierdere a căldurii R < 0,05 m2 K/W, de exemplu, carton ondulat standard cu o grosime de 3 mm sau alte substraturi specifice.

După efectuarea încălzirii șapei și montajul unui substrat adecvat, trebuie efectuată instalarea lamelelor stratificate la fel ca și fără încălzire prin pardoseală. În cadrul sistemului plutitor Barlinek se recomandă utilizarea unei folii de izolare montată cu o suprapunere de 20 cm și lipită cu bandă de izolare.

Toate lamelele stratificate Barlinek pot fi montate pe o încălzire prin pardoseală cu apă sau electrică.

Мontajul pardoselii Barlinek pe un sistem de încălzire electric

Important!
Înainte de montajul sistemelor electrice de încălzire, trebuie să citiți cu atenţie instrucţiunea de montaj a acestora.

Recomandări și sfaturi pentru instalatorii și utilizatorii de pardoseli din lemn pe încălzirea prin pardoseală cu apă și electrică.

1. Cel mai bun înveliş de pardoseală în cazul încălzirii prin pardoseală este lamela din lemn cu trei straturi, cu conexiune fără adeziv cu lacăt clic.

2. Dacă decideți totuși, să utilizați pardoseala lipită cu adeziv, trebuie să vă asiguraţi că adezivul aplicat își păstrează proprietăţile și flexibilitatea timp de mai mulți ani, chiar și în cazul unor fluctuații mari de temperatură.

3. O condiție de începere a instalării lamelelor pe încălzirea prin pardoseală este pregătirea și semnarea de către echipa de asamblare a procesului-verbal, care confirmă încălzirea corespunzătoare a șapei/substratului de încălzire. Dacă după terminarea procesului de încălzire a șapei a avut loc o întrerupere de câteva zile în funcționarea încălzirii, înainte de instalarea podelii, setați încălzirea la 21°C (70°F), și la această temperatură asamblați podeaua.

4. Pentru efectuarea corectă a montajului podelei, ar trebui să vă asigurați că la momentul instalării și utilizării, umiditatea podelei nu depășește intervalul acceptabil. Pentru lamela Barlinek acesta este situat între 7% ± 2%.

5. Pentru a obţine temperatura optimă după asamblare se recomandă menţinerea temperaturii la nivelul de 21°C (70°F) în primele 48 de ore, iar apoi creşterea cu 1-2 grade pe zi. Limita de mai sus a încălzirii, care nu trebuie depăşită este de 29°C (84 ° F) la suprafaţa lamelei. Indiferent de sistemul de încălzire utilizat, pe tot parcursul anului, în camera trebuie să fie menținută o umiditate relativă de 45% – 60%.

Umiditatea șapei nu trebuie să depășească:

  • 1,8% pentru șapele de ciment, măsurate prin metoda CM
  • 0,3% pentru șapele anhidrit, măsurate prin metoda CM

 

7. Pentru a nu provoca activitatea neuniformă a lemnului, întreaga suprafață a podelei trebuie să fie încălzită. Acest lucru asigură, de asemenea, cel mai mare confort (lipsă de locuri mai reci pe podea).

8. Nu se permite acoperirea cu covoare a pardoselii de lemn cu încălzire prin pardoseală. Mobilierul plasat pe încălzirea prin pardoseală, de exemplu, canapelele, ar trebui să aibă picioare cu o înălţime de minim 20 cm.

9. În timpul montajului plutitor nemijlocit pe șapă se recomandă plasarea foliei de izolare. Folia trebuie montată cu o suprapunere de 20cm și lipită cu bandă.

10. În perioada de încălzire pot apărea fisuri între lamele ca urmare a activității minime a lemnului.

11. 11. La sfârșitul perioadei de încălzire temperatura trebuie să fie micşorată treptat cu aproximativ 1°C sau 2°C pe zi.

* valori medii pentru lamele cu grosimea de 14mm