fbpx

ECOLOGIE

Pădurile sunt plămânii verzi ai planetei – avem grija de acestea, pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de ele la fel de mult ca și noi. În acest scop desfășurăm un program de plantare a arborilor.

PĂDUREA CLIENȚILOR BARLINEK

De ani de zile în Polonia și în Ucraina, iar din acest an și în România reînnoim resursele naturale prin plantarea arborilor. În România, în colaborare cu Asociația de Proprietari de Pădure Valea Șieului, am reușit să plantăm în acest an peste 137 mii de puieți. Toate plantările s-au făcut în regiunea Bistrița Năsăud. În total, Pădurea Clienților Barlinek numără astăzi peste 18 milioane de copaci!

Plantarea arborilor este o acțiune ecologică importantă care influențează funcționarea întregului ecosistem. Copacii, produc oxigenul atât de necesar vieții, absorb dioxidul de carbon și reduc semnificativ zgomotul. Contribuie la reglarea temperaturii mediului inconjurator – ceea ce este deosebit de important în zilele caniculare. Reglează circuitul apei in natura, previn inundațiile și seceta. Prin plantarea copacilor avem grijă nu doar de peisaj, dar protejăm de asemenea clima și contribuim la protejarea biodiversității.

Barlinek susține activitățile ecologice, vrea să compenseze naturii materia primă valoroasă, lemnul, fiind foarte implicata in protejarea mediului printr-un program de plantare a copacilor. Acest program, vrea să arate că fiecare dintre noi are un impact real asupra mediului inconjurator, iar lucrând împreună, putem realiza foarte multe pentru a proteja natura. Să avem grijă împreună pentru binele nostru comun!

Padurile reprezinta unul din elementele caracteristice ale peisajului tarii noastre – ocupa 29% din suprafata tarii. Sunt sprijin pentru mii de specii de plante si animale, protejeaza solul împotriva eroziunii, nu poate fi supraestimata influenta lor benefica asupra fiecaruia dintre noi. Datorita padurilor putem respira aer curat, putem sa ne relaxam în natura si sa ne bucuram de contactul apropiat cu natura.

Pentru bunastarea generatiilor viitoare si conservarea resurselor forestiere în starea cea mai buna posibila, ele sunt reînnoite si extinse sistematic. Din anul 2000, de 18 ani de zile, Grupul Barlinek care este cel mai mare producator de parchet din lemn din Polonia si unul dintre cei mai renumiti din lume, ia parte la aceste activitati foarte activ. Sursa de inspiratie pentru realizarea programului companiei, cunoscut sub numele de „Regula 1 pentru 1” a fost ideea de a compensa naturii materia prima pretioasa, si anume lemnul, folosit pentru fabricarea produselor sale. Datorita initiativei companiei Barlinek cresc deja aproape 15 milioane de copaci.

În cadrul Programului, pentru pachetele de parchet Barlinek achizitionate de clienti, compania co-finanteaza achizitionarea puietilor. Primul puiet plantat în cadrul proiectului a facut radacini în districtul forestier Bogdaniec din zona Lubus, în anul 2000. Numai anul trecut, Padurea Clientilor Barlinek s-a marit cu un numar de peste 1 milion de puieti, iar cea mai mare parte a plantarilor a fost co-finantata de companie în Polonia. 1 200 000 de puieti a finantat compania în Ucraina, în regiunea Vinnica si Iwano-Frankowska.

STEJARUL BARTEK

Legendarul stejar numit „Bartek” creste în Zagnansk în districtul Swietokrzyski (Sfânta cruce).Apartine speciei peduncul, care este foarte cunoscuta în câmpiile Poloniei si în munti – ghindele cresc pe o tulpina lunga, sunt verzi si striate longitudinal. „Bartek” este cel mai cunoscut copac din Polonia si este unul dintre cei trei stejari cei mai batrâni din tara. In perioada interbelica, a fost recunoscut ca cel mai mare si cel mai valoros monument natural polonez.

Arborele are peste 1200 de primaveri, desi cercetatorii evalueaza vârsta lui ca fiind aproximativ 700-1000 de ani. În ciuda unei vieti atât de lungi si a multor experiente prin care a trecut, stejarul creste si da roade – în fiecare an, în ramurile lui apare o cantitate mare de ghinde. Cândva a avut 14 ramuri principale si 16 laterale, în prezent are 8 ramuri principale, dar treptat se degradeaza si nu mai poate rezista greutatii sale si puterii vântului.

CE TREBUIE SA STIM DESPRE ACEST COPAC?

Copacul este înconjurat de o multime de legende. Una dintre acestea spune ca sub „Bartek” s-a odihnit regele Boleslaw Krzywousty. Conform altei legende, Jan III Sobieski, întorcându-se de la lupta din Viena a ascuns într-o scorbura din trunchiul copacului o sticla de vin, sabia si o pusca turceasca.

Conform datelor oficiale „Bartek” are urmatoarele dimensiuni:

  • diametrul(trunchiul copacului) la înaltimea de 130 cm – 314 cm,
  • circumferinta trunchiului – 985 cm,
  • circumferinta la suprafata solului – 1340 cm,
  • înaltimea – 30 m,
  • diametrul coroanei – aprox. 40 m,
  • volumetric – peste 70 m3.

 

Regele copacilor polonezi necesita conservare, îngrijire si asistenta generala. Suportul companiei Barlinek ajuta la pastrarea acestui stejar istoric pentru generatiile viitoare.

SALVAM SOIMII CALATORI

De ani de zile, tinerii soimi calatori sunt sistematic eliberati în padurile Barlinek. Cum se gasesc acolo? Reintroducerea acestei specii de pasari pradatoare pe cale de disparitie in habitatul său natural are loc in cadrul programului de restaurare a speciei. Actiunea este posibila datorita sprijinului financiar acordat de compania Barlinek S.A. Pâna în prezent, 55 dintre aceste frumoase pasari si-au câștigat libertatea .

Personalul are grija ca tinerele pasari sa creasca în conditii cât mai apropiate de cele naturale. Urmatoarea etapa este aceea de suspendare a unor cuiburi speciale în care se afla pasari tinere in copacii din Padurea Barlinek. Pasarile sunt tinute în captivitate doua trei saptamani, dupa care îngrijitorii lor deschid custile. Soimi tineri la început se simt nesiguri în natura – unii dintre acestia mai raman in cuiburi o perioada.Altii zboara deasupra locului unde au fost eliberati, fara a indrazni sa se aventureze departe de acest loc. Tinerele pasari sunt hranite si monitorizate pâna în momentul în care acestea devin complet independente , lucru care se intampla de obicei dupa trei saptamâni . Toate pasarile sunt marcate, pentru a putea fi observate în viitor .

Vasta întindere a Districtului Forestier Barlinek pare a fi un teren de vânatoare ideal pentru soimul calator si creeaza conditii excelente pentru ca acesta sa isi faca cuib . Observarea pasarilor nu este facilitata de modul lor de viata. Soimii isi schimba în mod regulat zonele de vânatoare si de multe ori zboara peste granita noastra de vest. Câtiva dintre soimii care au fost crescuti în cadrul programului de reabilitare îsi au in momentul de fata cuiburile în Germania.

Procesul de disparitie aproape totala a soimului calator în Polonia si în Europa a început în anii 60. Populatia a fost distrusa de utilizarea pe scara larga a produselor chimice pentru protectie a plantelor, ce se acumulau în organismele pasarilor. Toxinele au perturbat cantitatea de calciu din organismul pasarilor, duritatea cojilor de oua fiind influentata negativ, fapt care, a dus la zdrobirea acestora de catre femele în perioada de incubare.

În fata unui declin catastrofal al populatiei, au fost începute lucrari intensive cu privire la reabilitarea soimului calator, precum si metode de reintroducere a acestuia in salbaticie. Una dintre acestea implica utilizarea de cuiburi artificiale, cunoscuta ca metoda primului zbor si este folosita în Districtul Forestier Barlinek. Zonele forestiere vaste satisfac pe deplin nevoile acestora, le ofera conditii excelente pentru dezvoltare. Pentru cuiburi soimii aleg coroanele copacilor, desi se întâmpla ca atunci cand sunt alungati din paduri, sa se stabileasca într-un mediu nefiresc pentru ei – pe hornurile unor fabrici abandonate sau pe acoperisurile cladirilor înalte.

Acest proiect este implementat de Barlinek S.A în cooperare cu Districtul Forestier Barlinek si Asociatia pentru Animale Salbatice ”Soimul„.

Mai multe informatii despre soimii calatori – www.peregrinus.pl – Asociatia pentru Animale Salbatice ”Soimul„.

TRIGENERAREA – ADICĂ INVESTIȚIA ÎN ECOLOGIE LA BARLINEK

În octombrie 2018, compania Barlinek a pus în funcțiune un bloc de Trigenerare la fabrica din Barlinek. Blocul este compus dintr-un cazan pe biomasă, alimentat cu așchii de lemn (deșeuri rezultate din producția Parchetului Barlinek), cu o putere de 25 MWt, o turbină cu abur cu contrapresiune cuplată cu un generator de o putere de 5,5 MW

Energia termică este produsă în totalitate pentru nevoile unității, iar producția de energie electrică ne permite să acoperim aproximativ 60% din necesarul de curent al unității. Implementarea Trigenerării în fabrica Barlinek a dus la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, exprimate în Mg (tone) de CO2e (echivalent de dioxid de carbon), cu peste 70%.
În prezent, din propria producție, acoperim în medie aproximativ 60% din necesarul de energie electrică al fabricii din Barlinek și 100% de energia termică necesară proceselor de producție.
Citiți mai multe despre trigenerare:

SPRIJINIM PERSOANELE ASISTATE DE FUNDAȚIA „FABRICĂ DE VISE”

Fundația Fabricii de Vise ajută în privința renovărilor persoanele aflate într-o situație materială dificilă, care și-au pierdut agoniseală vieții ca urmare a evenimentelor neașteptate Fundația ajută prin renovarea și amenajarea cuprinzătoare a caselor. Ne bucurăm că putem ajuta împreună cu Fundația donând Parchetul Barlinek.
Fundația „Fabrică de Vise” se ocupă de ajutarea familiilor cu copii, aflate într-o situație grea în ceea ce privește locuință și viață. Fundația ține în mod deosebit la îmbunătățirea soartei celor mai mici. Fundația „Fabrică de Vise” a fost înființată din nevoia sufletească și din dorința de a împărtăși. Ea oferă ajutor prin îmbunătățirea condițiilor de viață, efectuând reparațiile și amenajarea cuprinzătoare a caselor și locuințelor.
Fundația „Fabrică de Vise” finanțează, de asemenea, bursele tinerilor artiști talentați care nu-și pot permite să-și perfecționeze abilitățile, și organizează ateliere de dezvoltare personală pentru tineri.
Compania Barlinek cooperează de mulți ani cu Fundația „Fabrică de Vise” donând Parchetul Barlinek.
Vedeți mai multe despre Fundația „Fabrică de Vise”: www.fabrykimarzen.org

AJUTĂM COPIII

Ecologia nu este singurul domeniu în care Barlinek se angajează din punct de vedere social. De ani de zile, avem grijă de persoanele nevoiașe, în special de copii, oferindu-le ajutor financiar și material.
Acest ajutor constă și în donarea gratuită a parchetului nostru către centre și instituții de interes public.
Am sprijinit cu produsele noastre, printre altele Fundația Bullerbyn, Complexul Școlar Special nr. 31 din Bydgoszcz, Fundația Inimă pentru Copii și Centrul de Psiho-oncologie.