Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przeze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach strony internetowej Barlinka, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie przez Spółki Grupy Barlinek. Am înțeles, bar aproape.

Hygge - filosofia viețiiHYGGE - FILOSOFIA VIEȚII


Hygge („hu-ghe”) acest cuvânt definește filosofia vieții, care îi face pe danezi cel mai fericit popor din lume. Este o fericire naturală, relaxare şi calm. Practic tot ceea ce ne transpune într-o stare bună de spirit. Acest cuvânt umil și-a făcut apariția în dicționarul nostru și se pare, că și în viaţa noastră. S-a născut următorul trend – de astăzi toți hygge-ază.

 

Dacă ne uităm la principalele fundamente Hygge, în spatele definiției după care se ascunde practica creării unui mediu plăcut şi confortabil care influențează bunăstarea noastră, cred că majoritatea, dacă nu toți, se străduiesc astfel să creeze interiorul casei sau să introducă anumite ritualuri cotidiene, pentru ca la sfârșitul zilei să aibă parte de odihnă și liniște. Pentru unii vor lua forma culorilor calme și estompate, cameră de baie în stil Zen, iar pentru alții pături călduroase, lumânări și ciocolată caldă. Pentru majoritatea contactul cu materialele naturale cum ar fi lemnul sau inul are un efect calmant. Câți oameni tot atâtea modalităţi de hygge. Fiecare trebuie să își răspundă la întrebarea, ce îl face fericit, ce îi aduce bucurie și relaxare . Cineva se odihnește în singurătate citind o carte, altcineva se relaxează făcând yoga iar altcineva la o întâlnire în jurul unui foc de tabără cu cercul de prieteni apropiați. Însă există un numitor comun – nimic forțat pentru că așa trebuie sau așa se cuvine.

Cum îți poți cultiva așadar starea Hygge? Această stare este influențată în mare parte de mediul înconjurător, de aceea este atât de important să ne amenajăm casa în conformitate cu estetica și stilul nostru de viață. Astfel încât la sfârșitul zilei când ne vom afla în living să avem senzația de plăcere, să nu ne deranjeze culoarea de pe pereții din dormitor, iar bucătăria să ne bucure atunci când mâncăm. Dacă mănânci mai des în restaurante nu ai nevoie de un dining mare Dacă îți plac întâlnirile cu prietenii sau să vă uitați împreună la meci sau la un film, este bine să acorzi spațiul necesar în camera de zi. Să nu îți fie teamă să creezi un interior de care chiar ai nevoie. Nu urmări orbește trendurie, lasă ca ceea ce promovează trendsetteri să fie doar o inspirație în crearea interioarelor compatibile cu inima ta. De abia atunci, vei fi în hygge în fiecare zi într-un astfel de mediu cu un pahar de vin sau o cană de cacao fierbinte.

 

Hygge în toată casa – sfaturi:

Holul – ține minte că este o „zonă de trecere între lumea exterioară și interiorul casei. Ceea ce este cel mai important – este un fel de „bună ziua” pentru tine și oaspeții tăi, deci începând de la prag poți face multe. Ține minte – trebuie să fie plăcut dar și practic; bibelourile ascunde-le în comodă, îmbrăcămintea în dulap, cuierul este doar pentru oaspeți. Ai o problemă în fiecare zi cu cheile – creează-ți un loc fix. Zâmbește-ți în oglindă și bucură-te că ești la tine acasă.

hygge
 

photos: Pinterest

 

Bucătăria – hygge urmărește plăcerea, deci acest loc trebuie să te îmbie, să ofere promisiunea că ceea ce se creează acolo este real, natural. Decorează practic – ghivece bineînțeles, însă cu ierburi aromatice – plăcut și practic. În bucătărie se creează, iar fiecare bucătar știe că blaturile curate mai degrabă nu reprezintă o promisiune că papilele gustative vă vor fi încântate! Fiecare dintre noi ține minte mirosul de plăcinte pregătite de bunicile noastre și este bine să cultivăm tradițiile pentru ca și copii noștri să aibă astfel de amintiri din casa natală.

hygge
 

photos: kaboompics.com

hygge
 

photos: kaboompics.com

 

Livingul – est un loc care nu ar trebui să fie asociat cu singurătatea. Hygge vă încurajează de a petrece timpul cu cei apropiați. În cultura scandinavă casa este un spațiu sigur, în care familia își reface puterile, iar livingul este un atfel de loc care unește - karaoke împreună cu cei dragi, filme sau pur și simplu lenevire în faţa şemineului. Cea mai mare așteptare este ca oaspeții noștri să se cuibărească pe o canapea confortabilă sau în fotolii. Nu există compliment mai mare pentru gazdă decât atunci când vede că oaspeții se simt atât de bine de parcă ar fi în propriul living.

hygge
 

photos: Pinterest

 

Dormitorul – cea mai intimă parte a casei, așadar trebuie să fie în așa fel încât să vă puteți încărca bateriile, să vă puteți dezbrăca de toate - și la propriu și la figurat. Patul confortabil este unica cerință iar toată încăperea trebuie să fie adevărată, așa cum ne place - aici nu trebuie să mai ascundem nimic, pentru că nici un străin nu poate intra, deoarece este doar al nostru.

hygge
 

photos: Pinterest, kaboompics.com

 

Țineți minte, natură și naturalețe înainte de toate - trebuie să ne înconjurăm cu ceea ce este adevărat, fără înlocuitori, atât în interior cât și în viață. Nici unuia dintre noi nu-i place substituentul de ciocolată...

hygge
 

photos: kaboompics.com

 

 

author: Barlinek Institute of Design & interiorsdesignblog.com